Meer kinderen met een zwemdiploma tijdens Swimming World Cup 2017

augustus 2017

Jaarlijks verlaten 10.000 tot 15.000 kinderen in Nederland de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak omdat hun ouders geen geld hebben voor zwemles of omdat zij niet bekend zijn met de Nederlandse zwemcultuur. In opdracht van Brabant Sport  grepen wij de Swimming World Cup Eindhoven aan om hier iets aan te doen. 

In samenwerking met de Gemeente Eindhoven zijn we gestart met 'Heel Eindhoven Zwemt!’  waarbij we kinderen uit de bovenbouw van Eindhovense basisscholen die de school drijgen te verlaten zonder zwemdiploma uitnodigen tijdens de Swimming World Cup voor een eerste zwemles. Na afloop van het evenement krijgen zij een jaar lang gratis zwemlessen, zodat zij tijdens de Swimming World Cup 2018 kunnen afzwemmen!


Ik vind het belangrijk dat het evenement om meer draait dan alleen 2 dagen topsport. Daarom ben ik trots dat Eindhovense kinderen nu hun zwemdiploma kunnen halen

- Pieter van den Hoogenband, toernooidirecteur SWC Eindhoven

“De kracht van dit programma is dat het niet stopt bij alleen een leuke dag tijdens het evenement,” vertelt Martijn Berghman. “Doordat alle kinderen na het evenement een jaar lang gratis zwemles krijgen, zorgen we voor mooie maatschappelijke spin-off van het evenement. Je merkt dat de Swimming World Cup als topsportevenement enorm inspirerend kan werken voor deze kinderen. Naast hun eerste zwemles kregen zij  met hun ouders een rondleiding achter de schermen en hebben we samen de finales gekeken. Ik ben ervan overtuigd dat dit eraan bijdraagd dat zij zich de komende maanden in gaan zetten om snel hun zwemdiploma te halen." In 2017 starten 36 kinderen met zwemlessen. Voor de komende jaren heben we de ambitie om in heel Brabant ervoor te zorgen dat ieder kind de basisschool verlaat met een zwemdiploma. Hiervoor zullen we meerdere partners bij het initiatief betrekken en bij meerdere zwemevenementen aan de slag gaan.