Refugee Team

Provincie Brabant, Gemeente Tilburg

Uitdaging

Tilburg heeft een hoog aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten in haar gemeente en ondervindt hierbij grote uitdagingen als het gaat om de integratie van deze statushouders. Vanuit de provincie Brabant is More2Win gevraagd om een programma op te zetten waarbij sportevenementen worden ingezet om statushouders beter te laten integreren in Tilburg.

Oplossing

Rondom diverse evenementen in de stad zijn we gestart met het Refugee Team: een team van vluchtelingen die als vrijwilliger aan de slag gaat in bijvoorbeeld de catering, beveiliging of logistiek. Hierdoor leren zij nuttige vaardigheden, komen zij in contact met mede-Tilburgers en maken ze kennis met de Nederlandse werkmentaliteit. Na afloop koppelen we hen aan bedrijven die als sponsor of leverancier betrokken is bij het evenement voor een werkplek.

Resultaat

Deze werkwijze blijkt effectief: 30% van de deelnemers stroomt door naar een full-time baan, 10% naar een stage in hun vakgebied, 35% naar een opleiding. Vluchtelingen die na een eerste evenement niet geplaatst kunnen worden, omdat zij bijvoorbeeld nog niet toe zijn aan de stap naar werk, gaan aan de slag bij een volgend evenent. Zo blijven zij geactiveerd. 

Tilburg is hiermee landelijk één van de voorlopers van een actieve aanpak en krijgt daarvoor inmiddels zelfs internationale aandacht. Dit team is een goed voorbeeld van deze aanpak en daar zijn we dan ook enorm trots op

Mario Jacobs - Wethouder Asielbeleid Gemeente Tilburg